Yleistä

Tässä tehtävässä päästään rakentamaan yksinkertainen suljettu virtapiiri. Havaitset tehtävässä miten päin virtalähde asennetaan suhteessa komponentteihin.

Virtalähteenä käytetään näissä tehtävissä ehdottomasti ainoastaan paristoja, jotta työskentely on turvallista. Virtalähde voi tarkoittaa myös esimerkiksi muuntajaa, jolla lataat puhelimen tai akkua joka on puhelimessa.

Komponentilla tarkoitetaan elektroniikan rakennuspalikoita ja -osia, kuten ledejä, vastuksia, painikkeita, transistoreja jne.

Tässä tehtävässä kytketään päälle komponentti nimeltä led kytkemällä se suoraan kiinni virtalähteeseen. Muista, että saat kytkeä ledin VAIN PARISTOON. PISTORASIAAN TAI MUUHUN VIRTALÄHTEESEEN KYTKEMINEN VOI OLLA JOPA HENGENVAARALLISTA. Lue lisää sähköturvallisuudesta täältä.

Katso tarkkaan lediä ja huomaat, että sen “jalat” ovat eri mittaiset. Tämä on merkki siitä, että sillä on väliä, miten päin se kytketään paristoon. Pitkä jalka on ns. “plussa” ja lyhyt ns. “miinus”. Oikeammat nimet näille ovat anodi ja katodi.

Ohjeet

Tutki ensin paristoa. Kummalla puolella on + (anodi) ja kummalla – (katodi)?

Saat ledin syttymään päälle kytkemällä ledin pidemmän jalan pariston +puolelle ja lyhyemmän jalan –puolelle.

Kytke useampi led samaan aikaan samalla tavalla, jolloin muodostat rinnankytkennän. Kokeile ensin useammalla samanvärisellä ledillä. Seuraavaksi yhdistele eri värisiä ledejä. Mitä havaitset?

Eri väriset ledit eivät syty päälle samanaikaisesti, sillä eri värisillä ledeillä on eri kynnysjännite. Voit kokeilla tätä esimerkiksi kytkemällä samaan aikaan punaisen ja sinisen ledin. Kun sininen led on ainoa led, se palaa, mutta kun punainen kytketään rinnalle, sammuu sininen. Sähkövirta kulkee sen komponentin kautta, josta sen on helpompi mennä, eli jossa sähköä tarvitaan pienempi määrä.

Mitä seuraavaksi

Selvitä eri väristen ledien kynnysjännitteitä hakemalla tietoa netistä. Älä kuitenkaan kytke liian suurijännitteistä paristoa lediin, sillä ne kärähtävät helposti. Pahimmillaan ledistä tulee polttavan kuuma tai se saattaa jopa räjähtää. Pääset tutustumaan virran rajoittamiseen vastuksella tehtävässä 9V paristo ja led.

Seuraavaksi pääset mittaamaan pariston jänniteen yleismittarilla.

Tehtävään liittyvät tagit:

Muita samankaltaisia tehtäviä

Lisää tehtäviä löydät oppimateriaalit sivulta, eli täältä.