Yleistä

Tässä tehtävässä muokkaamme tärinäbottia reagoimaan valoon. Samalla pääset tutustumaan yhteen aikakautemme tärkeimmistä keksinnöistä: transistoriin.

Tehtävässä käytettävä transistori on kuin kytkin, joka on joko päällä tai pois päältä – aivan kuten painokytkin. Transistoria ei kuitenkaan ohjata sormella painamalla, vaan yksi sen kolmesta jalasta reagoi sähkövirtaan ja avaa tai sulkee sähkövirran kahden muun jalan välillä. Toisinsanoen transistori on kuin sähköisesti ohjattu kytkin. Kolme jalkaa ovat Emitter, Collector ja Base. Ohjattavan laitteen sähkövirta kulkee Emitterin ja Collectorin välillä silloin, kun myös Base jalkaan ohjataan sähkövirtaa. Tätä sähkövirtaa kutsutaan ohjausvirraksi.

Tehtävässä rakennetaan kytkentä, jossa on myös toinen uusi komponentti: valovastus. Valovastus, toiselta nimeltään LDR, on vastus, joka muuttaa resistanssiaan (arvoa kuinka paljon sähkövirtaa kulkee sen läpi) sen mukaan, kuinka paljon valoa on. Mitä valoisampaa, sitä pienempi resistanssi ja sitä enemmän sähkövirtaa kulkee vastuksen läpi. Tämän komponentin avulla saamme ohjattua valolla sähkövirtaa joka ohjaa transistoria, joka puolestaan ohjaa moottoria.

Materiaalit ja työkalut

Ohjeet

Muokkaa robotti tärinäbotista. HUOM! Et tarvitse edellisen tehtävän kaukosäädintä. Voit palauttaa robotin ensin tärinäbotiksi ilman kaukosäädintä, jos teit äsken kauko-ohjattavan tärinäbotin. Muista ottaa paristot irti kun muokkaat robottia!

Liitä valovastus kuvan mukaiseen kohtaan, toinen jalka + virralle. Toinen valovastuksen jalka tulee kiinni seuraavaan tyhjään liittimeen.

Valovastuksen toisen jalan kanssa samaan liittimeen tulee transistorin reunimmainen jalka, kuten kuvassa näkyy. Taivuta transistorin jalkoja sormin tai varovasti pihdeillä, jotta ne ylttävät sokeripalan reikiin. Ole huolellinen siitä, miten päin transistori on. Harmaa jäähdytyslevy on kuvassa ylöspäin, transistorin toinen puoli on musta. Liitä kaikki tranisistorin jalat kuvan mukaisesti. Samalla irrota moottorilta tuleva johto (kuvassa violetti).

Moottorista tullut irroitettu violetti johto kiinnitetään uudelleen transistorin keskimmäisen jalan kanssa samalle riville, transistorin vastapuolelle.

Transistorin kolmas jalka tulisi olla nyt suoraan kytkettynä pariston –johdon (musta) kanssa. Tarkista se.

Liitä paristot paristokoteloon, kytke paristokytkimestä virta päälle ja kokeile kirkkaalla valolla, käynnistyykö moottori kun valovastukseen osoitetaan.

Mitä seuraavaksi

Kokeile kilpailla kaverin kanssa tai aikaa vastaan! Rakenna pieni ramppi, aseta pöydälle kolikkoparisto ja led. Ota aikaa, kuinka nopeasti saat rakennettua pienen yksinkertaisen taskulampun ja juoksutettua robottisi alas ramppia pitkin.

Kokeile rohkeasti: Vaihda robotin moottoriksi vaihteistomoottori ja rakenna valoon ragoiva veistos. Vaihteistomoottori pyörii huomattavasti hitaammin ja suuremmalla väännöllä kuin pienoissähkömoottori. Tämä tekee robotista jälleen aivan erilaisen.

Seuraavaksi otamme askeleen ohjelmoinnin maailmaan!

Muita samankaltaisia tehtäviä

Lisää tehtäviä löydät oppimateriaalit sivulta, eli täältä.