Yleistä

Tässä tehtävässä rakennetaan tärinäbotti siten, että sen rakennetta voidaan myöhemmin muokata mm. ohjauksen monipuolistamiseksi. Aluksi robotti kannattaa rakentaa mahdollisimman yksinkertaisella toiminnolla, niin että se saadaan vain päälle.

Materiaalit ja työkalut

  • Paristokotelo jossa virtakytkin, paristot (2x AAA)
  • Sokeripala (6 riviä)
  • Sokeripalaan sopiva pieni ruuvimeisseli
  • Sähkömoottori
  • Epäkeskopyörä (voit soveltaa esim. sokeripalan kahdesta rivistä)
  • Jäykkää rautalankaa jaloiksi
  • Pihdit
  • Kuumaliimaa
  • Materiaalia robotin silmiksi (esim. helmisilmät)

Liimaa sokeripala paristokotelon selkäpuolelle (siten, että virtakytkimen käyttäminen onnistuu ja toinen pää on tasoissa paristokotelon päädyn kanssa). Varo liimatessa, ettei kuumaliima valu sormille. Mikäli poltat sormesi, on paras ensiapu pitää palanutta kohtaa 10 minuuttia hanan alla viileässä vedessä.

Liimaa sähkömoottori paristokoteloon ja sokeripalaan siten, että moottorin akseli nousee yli sokeripalan rakenteen.

Liitä paristokotelosta tulevat sähköjohdot kuvan mukaisesti sokeripalaan. Katso kuvasta huolellisesti, mihin johdot tulevat. Liittäminen tapahtuu ruuvaamalla sokeripala auki, asettamalla johto ruuvin alle ja ruuvaamalla ruuvi kiinni. Varmista ruuvatessa että johdon metallisäikeet jäävät ruuvin alle eikä johdon muoviosa. Muuten sähkö ei kulje virtapiirissä. Varmista johdon pysyminen vetämällä kevyesti johdosta.

Liitä sähkömoottorin johdot sokeripalaan. Katso huolellisesti, mihin johdot tulevat.

Liitä moottorin akseliin epäkesko. Älä työnnä epäkeskoa aivan moottorin akselin tyveen. Muuten se ei pääse pyörimään vapaasti. Riittää että se on tukevasti kiinni.

Kiinnitä ja muotoile robotin jalat. Käytä yhtä pitkää rautalankaa kahdelle jalalle, pujottamalla se sokeripalan liittimien läpi. Kiristä ruuvit niin tiukalle kuin mahdollista. Taivuta tämän jälkeen jalat pihdeillä. Voit vahvistaa ruuviliitoksen laittamalla sokeripalan koloon, missä jalka on, tipan kuumaliimaa.

Monesti roboteista tehdään inhimillisemmän ja ystävällisemmän näköisiä. Liitä robotille silmät, sillä on tärkeää, että tämäkin robotti näyttää otukselta!

Robottisi on nyt valmis käytettäväksi. Kytke virta päälle paristokotelosta, mikäli käytössä on kytkimellä varustettu paristokotelo. Voit myös käyttää robottia irrottamalla ja kytkemällä pariston.

Kun lopetat robotin käytön, muitathan ottaa pariston pois kokonaan paristopitimestä!

Mitä seuraavaksi

Mieti mitä robottisi voisi tehdä? Voiko sille kehittää jonkinlaiset pelin? Voiko siihen liittää esimerkiksi kynän? Pärjääkö se esteradan läpi? Kokeile miten robotin liike muuttuu sen jalkoja kääntelemällä. Jos päätät koristella tai liittää asioita robottiin, pidä huoli, että saat vielä pariston irti ja ettei mikään ylimääräinen osu moottoriin ja epäkeskoon tai sähköjohtoihin.

Seuraavaksi lisäämme bottiin kauko-ohjaimen!

Tehtävään liittyvät tagit:

Muita samankaltaisia tehtäviä

Lisää tehtäviä löydät oppimateriaalit sivulta, eli täältä.