Yleistä

Synakyna on syntetisaattori eli sähköinen ääntä tuottava kone tai soitin, jonka käyttöliittymänä on koskettimien sijaan lyijykynäpiirros!

Materiaalit ja työkalut

 • Koekytkentälevy (Ohjeessa on käytetty mini-kokoista, mutta voit soveltaa ohjeen mihin vain koekytkentälevyyn)
 • CD40106 mikropiiri
 • Kondensaattori esim. 82-150 pikofaradia (voit kokeilla eri kokoisia kondensaattoreita)
 • Piezo
 • 3kpl hyppylankoja (tai pätkä yksisäikeistä johtoa)
 • 2 kpl hauenleukajohtoja
 • Lyijykynä
 • Puukko
 • Paperia
 • 9V paristo
 • 9V neppariparistopidin johdoilla
 • Lisäksi voit ottaa kaksi hauenleukajohtoa ja akkukäyttöisen kaiuttimen, jos haluat soittimesta kovempiäänisen version

Ohjeet

Rakennamme synakynän prototyypin koekytkentälevylle. Koekytkentälevyn avulla voidaan kokeilla kytkennän toimivuuden ennen juottamista.

Laita ensi 40106-mikropiiri koekytkentälevyn keskelle niin että se jalat ovat eripuolilla keskiviivaa. Huomaathan myös että mikropiirin pitää olla oikein päin. Toisessa päässä oleva syvennys/lovi pitää olla kuvan mukaisesti oikealle.

Aseta seuraavaksi kondensaattori. Toinen jalka tulee samaan riviin mikropiirin ensimmäisen jalan kanssa (kuvassa ylärivin oikea laita). Kuvan kondensaattori voi olla kummin päin vain. Huom! Kondensaattoreita on erilaisia ja joissakin on väliä sillä, miten päin ne kytketään.

Liitä tämän jälkeen mikropiirin ylärivin vasemmalta viimeisin jalka hyppylangalla  samaan riviin kondensaattorin vapaan jalan kanssa.

Kytke seuraavaksi kynä ja paperi, joilla synaa soitetaan. Käytä hyppylankoja ja hauenleukajohtoja. Liitä toinen (kuvassa oranssi) hyppylanka mikropiirissä samalle riville, jossa on kondensaattori. Toinen hyppylanka (kuvassa keltainen) tulee siltä riviltä seuraavalle riville (vasempaan päin). Liitä hauenleukajohdot ja niiden päähän lopuksi toiseen lyijykynä ja toiseen paperi. Väritä paperille paksusti alue lyijykynällä ja varmista että hauenleukajohto koskettaa hyvin kyseistä kohtaa. Muista leikata lyijykynän päädystä pois pala, jotta hauenleukajohto “puree” kynän grafiittiosaa.

Kytke seuraavaksi piezo. Laita piezon +johto samaan riviin mikropiirin toisen jalan kanssa (lukien nyt mikropiiriä ylhäältä oikealta alkaen) ja  –johto samaan riviin kuin missä on kondensaattorin “vapaa jalka” ja esimerkiksi oranssi hyppylanka.

Jotta saat piezon yhdistettyä koekytkentälevyyn, voit liittää piezon helposti dupont johdolla, joka on hauenleukajohdon ja hyppylangan sekoitus.

Liitä tämän jälkeen neppariliitin paristoon. Laita +johto mikropiirin viimeiseen jalkaan, eli kuvassa alarivin oikeaan laitaan. Pariston –johto tulee kuvassa taaimmaisimpaan riviin, eli samalle riville kondensaattorin vapaan jalan, piezosta tulevan –jalan (sininen johto) ja oranssin hyppylangan kanssa. Kytke paristo ja soita.

Kuvassa piezo on korvattu matkakaiuttimella. Katso kuvasta, miten johdon liittimet tulee liittää. Matkakaiutin on turvallinen vaihtoehto, sillä sitä ei kytketä kiinni pistorasiaan.

Mitä seuraavaksi?

Tutustu seuraavaksi oskillaattoriin soittimen muodossa, eli rakentamalla oma piirtosyntetisaattori!

Seuraavaksi tutustumme sähkömoottoriin.

Muita samankaltaisia tehtäviä

Lisää tehtäviä löydät oppimateriaalit sivulta, eli täältä.