Yleistä

”Circuit bending”-termillä tarkoitetaan elektronisten äänilaitteiden (esim. lelujen tai soittimien) kokeiluun perustuvaa muokkaamista, voidaan myös puhua kokeilevasta oikosulkemisesta tai laitehakkeroinnista. Pyrkimyksenä on löytää uusia ääniä ja toimintoja kokeilemalla erilaisia kytkentöjä laitteen piirilevylle. Yksinkertainenkin äänilelu voidaan saada kuulostamaan mielenkiintoiselta muuttamalla sen alkuperäisiä kytkentöjä. ”Bendailussa” on siis ideana löytää laitteesta uusia ominaisuuksia kokeilemalla. Tulokset ovat usein laitekohtaisia, joskin tietyt ”bendaukset” toimivat useissa laitteissa.

Tässä ohjeessa näytämme miten halpahallista tai kipputorilta löydetty rumpukone voidaan bendata. Ohjeen perusideaa voi soveltaa muihinkin äänellisiin sähköleluihin. HUOM! Bendattavien sähkölaitteiden tulee aina olla paristokäyttöisiä ja paristot tulee aina poistaa kun laitetta ei käytetä. Verkkovirralla toimivien laitteiden bendaaminen voi olla hengenvaarallista.

Materiaalit ja työkalu

  • Bendattava paristokäyttöinen rumpukone (esim. ”Rap-n-Dance”)
  • Ruuvimeisseli
  • Sivuleikkurit
  • Sähköjohtoa
  • 10 kilo-Ohmin vastus
  • Kolvi ja tinaa
  • Potentiometri
  • Joitain reiän tekemisen esim. pora, puukko tai sakset

Ohjeet

Irrota kaikki kiinnitysruuvit ja avaa laitteen kotelo varovasti, sillä sisällä olevat johdot saattavat katketa herkästi.

Laitteen sisältä löytyy kaiutin, piirilevy , lamppu ja näitä yhdistävät johdot. Rumpukoneen piirilevyllä on muutamia komponentteja: kaksi transistoria, diodi ja vastus. Transistorit toimivat vahvistimena sekä lampulle että kaiuttimelle. Diodi laskee paristojen jännitettä lampulle sopivaksi. Projektimme kannalta kiinnostavin komponentti on vastus.

Mitä seuraavaksi?

Jos edeltävä projekti tuntuu liian hankalalta voit kokeilla led-tuikun bendaamista ensiksi.

Bendaamalla voit vaikuttaa äänen lisäksi myös esimerkiksi liikkeeseen että valoon. Lähde tutkimaan mitä voitkaan bendata!

Tehtävään liittyvät tagit:

Muita samankaltaisia tehtäviä

Lisää tehtäviä löydät oppimateriaalit sivulta, eli täältä.