Yleistä

Tässä tehtävässä pääset toteuttamaan ensimmäisen oikean robottisi. Robotti ei kuitenkaan tule olemaan hallittu, vaan todennäköisesti se liikkuu erikoisella tavalla. Joka tapauksessa sinä itse luot edellytykset robotin liikkeille, joten hallitset sen mahdollisuuksia liikkua.

Materiaalit ja työkalut

  • Vaihteistomoottori
  • Lukkiutuva painokytkin tai vipukytkin
  • Paristokotelo ja paristot (1kpl AA)
  • Kuorintapihdit
  • Kuumaliimaa tai sähköteippiä. Tavallinen kirkas teippi tai maalarinteippikin käy
  • Osia vaihteistomoottorin akseliin, joilla robotti voi liikkua
  • Helmisilmä

Ohjeet

Kuumaliimaa tai teippaa moottorin akseliin kiinni paristokotelo ja paristo. Asettele paristokotelo siten, että pariston voi vaihtaa.

 

Pujottele ja liimaa johtoa kiinni runkoon, jottei se sotkeudu pyöriviin jalkoihin.

Liimaa jalat. Käytä jaloissa mielikuvitusta. Periaatteessa mikä tahansa pieni esine käy tämän robotin jaloiksi. Esimerkissä on käytetty puutikkuja.

Liimaa kytkin/painike moottorin toiselle puolelle. Mieti, missä asennossa kytkintä on helpoin käyttää eikä se sotkeudu jalkoihin. Liimaa robotille askartelusilmä.

Tuo paristokotelosta johto kytkimen vapaalle johdolle. Tee liitos tällä kertaa kolvaamatta, esimerkiksi kieputtamalla johdot yhteen ja vahvistamalla liitos kuumaliimalla.

Vie kytkimen/painikkeen vapaa johto moottorin johtimeen ja yhdistä ne samalla tavalla kuin edellinen johto.

Vie moottorin vapaa johto pariston vapaalle johdolle.

Kokeile kytkimen/painikkeen toimintaa. Tarkista liitokset, mikäli moottori ei käynnisty. Onhan sinulla myös varmasti paristoissa tarpeeksi jännitettä? Muistatko miten jännite mitataan?mitata ne?

Nimeä otus ja laita se käyntiin!

Mitä seuraavaksi

Mieti mitä robotti tekee? Mikä on sen tehtävä robottina? Mieti erilaisia pelejä tai toimintatapoja robotille. Voisitko rakentaa vaikkapa pieniä lippuja, joita robotin pitäisi yrittää kaataa lattialta mahdollisimman monta minuutin aikana vai voiko useammalla robotilla ottaa juoksukilpailun?

Tehtävään liittyvät tagit:

Lisää tehtäviä löydät oppimateriaalit sivulta, eli täältä.