Toistaiseksi olet tutustunut vain valoon ja painikkeisiin. Olet havainnut, että elektroniikassa valo muodostuu sähkövirrasta kun virtapiirissä käytetään lediä. Tässä tehtävässä kaivetaan valosta ääntä toteuttamalla bendaus-projekti (eng. circuit bending).

Circuit bending, eli laitehakkerointi, on kokeiluun perustuvaa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden muuntelua ja luovaa väärinkäyttöä. Lisäämällä ja poistamalla elektronisista laitteista osia ja muuntamalla sähkön kulkua saadaan aikaiseksi yllättäviä ja outoja toimintoja. Tyypillisiä muokattavia laitteita ovat elektroniset lelut ja soittimet. Circuit bendingin oppi-isänä pidetään amerikkalaista Reed Ghazalaa. Suomalaisen circuit bendingin tunnetuin ryhmä on Kokeelisen elektroniikan seura eli KOELSE.

Tässä tehtävässä tutustumme circuit bendingiin yksinkertaisimmillaan. Lisäämme vilkkuvaan led-tuikkuun kaiuttimen ja saamme tuikun tuottamaan ääntä.

Circuit bending -projektit tulee aina tehdä paristokäyttöisillä laitteilla.

Materiaalit ja työkalut

  • Led-tuikku (Huom! Kaikki led-tuikut eivät ole samanlaisia sisältä. Mutta kokeile rohkeasti erilaisellakin tuikulla. Periaate on sama ja saatat huomata onnistuvasi.)
  • Kaiutin
  • Johtoa (yksisäikeisellä langalla saa kaiuttimen pysymään pystyssä)
  • Pahvia tai muuta tukevaa jalustaksi
  • Kuumaliimaa
  • Kolvi ja tinaa
  • Sivuleikkurit

Ohjeet

Irrota ensin led-tuikusta pohja ja kurkkaa sisälle! Käytä irroittamiseen esimerkiksi pihtejä tai ruuvimeisseliä.

Leikkaa ledin toinen (kytkimeen menevä) jalka poikki sivuleikkureilla.

Kiinnitä hauenleukajohto kiinni katkaistuun ledin jalkaan. Tämän jälkeen kiinnitä uusi hauenleukajohto led-tuikun kytkimen napaan. Vältä oikosulkuja!

Liitä johtojen päät kaiutinelementin + ja – napoihin.

Laita tuikkuun paristo, mikäli olit irrottanut pariston ja kuuntele millaista ääntä tuikku pitää! Kun kytkentä toimii, voit kokeilla kytkentää ladattavalla matkakaiuttimella. Kytke pariston –navalta tuleva johto (kuvassa musta) kaiuttimen äänijohdon sleeve-osaan, eli varteen. Kytke lediltä tuleva johto (kuvassa punainen) kaiutinjohdon kärkeen, eli tip-osaan.

Älä koskaan kytke mitään bendausprojektia laitteeseen, joka menee seinän pistorasiaan.

Pohdi, mitä ääni on? Olet aiemmin sytyttänyt sähköllä päälle ledin. Nyt muutit vilkkuvasta ledistä ääntä. Miten sähkö voi saada aikaiseksi sekä valoa että ääntä? Voiko se saada aikaiseksi vielä jotakin muuta? Vastauksia näihin kysymyksiin löydät seuraavista tehtävistä.

Muita samankaltaisia tehtäviä

Lisää tehtäviä löydät oppimateriaalit sivulta, eli täältä.