Tehtävässä rakennetaan kineettinen veistos. Kineettinen veistos tarkoittaa veistosta, jossa on liikettä.

Tarvikkeet

  • Kahden AAA-pariston paristokotelo
  • 2 × AAA paristoja
  • Pienoissähkömoottori (käyttöjännitteen oltava 3V ja se voi olla ilmaistuna esim. 1,5-4.5V)
  • 5 × hauenleukajohtoja
  • 1 x sininen tai valkoinen led, jonka kynnysjännite on 3 volttia
  • 1 x painikenappi

Tämän kineettisen veistoksen kytkentä on esimerkin mukaan tehty. Vihreän ledin päähän on pujotettu juomapillistä leikattu “suutin”, sekä moottorin päälle kiinnitettty omaan paristoon kytketty punainen ledi.

Sähkömoottorin kytkentä rakennetaan samalla periaatteella kuin ledin, jolloin toinen paristosta tuleva johto tulee moottorin toiseen “korvaan” ja toinen johto vastaavasti toiseen.

Voit kiinnittää osat hauenleukajohdoilla, kuten teit edellisessäkin tehtävässä tai käyttää liitoksiin sähköjohtoa.

Sähköjohdoilla kiinnitettäessa johtojen kiinnitys moottoriin tapahtuu pyörittämällä johdon kuorittuja osia liittimen ympäri ja esimerkiksi kuumaliimaamalla liitoskohta tukevaksi ja suojatuksi. Varo pyörittämästä liian lujaa, jotteivät moottorin korvat katkea. Mikäli sinulle on tuttua tinan juottaminen kolvilla, niin tällöin suosittelemme liittämään osat juottamalla

Tutki sähkömoottorin toimintaa. Aloita liimaamalla teipistä pieni “lippu” sähkömoottorin akseliin. Tämä helpottaa hahmottamaan moottorin pyörimistä. Jatka kytkemällä moottorin korviin kiinni virtalähteen (1,5–4,5 V:n paristo) johtimet.

Moottorin käynnistyttyä vaihda johtimien paikkoja keskenään. Tällöin moottorin pyörimis- suunta vaihtuu.

Muista käsitellä moottoria varoen ja vältä sen osumista mm. hiuksiin, jotta hiukset eivät takerru moottoriin kiinni.

Liitä lopuksi moottorin “korvista” lähtemään johdot ledille. Liitä ledin pidempi jalka jatkoksi (+) johtoon ja lyhyempi jalka jatkoksi moottoriin tulevaan (–) johtoon.

Muista, että sähkömoottorit pyörivät todella lujaa! Jos haluat hitaammin pyörivän moottorin, on yksi helppo vaihtoehto käyttää vaihteistomoottoreita. Nopean sähkömoottoriin voi liittää myös epäkeskopyörän, jolloin veistoksen voi saada liikkumaan tärisemällä. Nämä ohjeet löytyvät Robo1-julkaisusta

Tehtävään liittyvät tagit:

Lisää tehtäviä löydät oppimateriaalit sivulta, eli täältä.