Yleistä
”Circuit bending”-termillä tarkoitetaan elektronisten äänilaitteiden (esim. lelujen tai soittimien) kokeiluun perustuvaa muokkaamista, voidaan myös puhua kokeilevasta oikosulkemisesta tai laitehakkeroinnista. Pyrkimyksenä on löytää uusia ääniä ja toimintoja kokeilemalla erilaisia kytkentöjä laitteen piirilevylle. Yksinkertainenkin äänilelu voidaan saada kuulostamaan mielenkiintoiselta muuttamalla sen alkuperäisiä kytkentöjä. ”Bendailussa” on siis ideana löytää laitteesta uusia ominaisuuksia kokeilemalla. Tulokset ovat usein laitekohtaisia, joskin tietyt ”bendaukset” toimivat useissa laitteissa.
Tässä ohjeessa näytämme miten halpahallista tai kipputorilta löydetty rumpukone voidaan bendata. Ohjeen perusideaa voi soveltaa muihinkin äänellisiin sähköleluihin. HUOM! Bendattavien sähkölaitteiden tulee aina olla paristokäyttöisiä ja paristot tulee aina poistaa kun laitetta ei käytetä. Verkkovirralla toimivien laitteiden bendaaminen voi olla hengenvaarallista.
Materiaalit ja työkalu
- Bendattava paristokäyttöinen rumpukone (esim. ”Rap-n-Dance”)
- Ruuvimeisseli
- Sivuleikkurit
- Sähköjohtoa
- 10 kilo-Ohmin vastus
- Kolvi ja tinaa
- Potentiometri
- Joitain reiän tekemisen esim. pora, puukko tai sakset
Ohjeet
Irrota kaikki kiinnitysruuvit ja avaa laitteen kotelo varovasti, sillä sisällä olevat johdot saattavat katketa herkästi.
Laitteen sisältä löytyy kaiutin, piirilevy , lamppu ja näitä yhdistävät johdot. Rumpukoneen piirilevyllä on muutamia komponentteja: kaksi transistoria, diodi ja vastus. Transistorit toimivat vahvistimena sekä lampulle että kaiuttimelle. Diodi laskee paristojen jännitettä lampulle sopivaksi. Projektimme kannalta kiinnostavin komponentti on vastus.
Rumpukoneen toimintanopeutta säätelee kello-oskillaattori, jonka nopeus määräytyy vastuksen mukaisesti. Muuttamalla vastusta, muuttuu myös laitteen toimintanopeus. Piirilevyn vastus siis leikataan irti sivuleikkureilla ja korvataan muutettavissa olevalla vastuksella esimerkiksi potentiometrillä.
Kolvaa potentiometrin reunimmaiseen jalkaan (ulostulo) 10 kilo-Ohmin vastus. Tämä turvavastus estää vastusarvoa menemästä 0 ohmiin jolloin jotkut laitteet saattavat hajota. Jos laite kuitenkin hajoaa tai menee mykäksi, tulee tällöin käyttää isompaa vastusta!
Tämän jälkeen kytke johdoilla keskimmäinen(liuku) ja reunimmainen jalka johon liitimme vastuksen (ulostulo) niihin kohtiin mistä irrotit vastuksen jalat rumpukoneessa.
Korvaavan komponentin (tässä tilanteessa pontentiometri) suurin vastusarvo kannattaa olla reilusti suurempi kuin alkuperäisen vastuksen, näin saadaan kojeen äänelle suuri säätövara. Esimerkiksi jos poistamamme vastus oli 47 kilo-Ohmia, niin pontentiometrin vastusarvo kannattaa olla 470 kilo-Ohmia.
Tee seuraavaksi potentiometrille reikä sopivaan kohtaan laitteen koteloon poraamalla tai kaivertamalla puukolla ja saksilla.
Mitä seuraavaksi?
Jos edeltävä projekti tuntuu liian hankalalta voit kokeilla led-tuikun bendaamista ensiksi.
Bendaamalla voit vaikuttaa äänen lisäksi myös esimerkiksi liikkeeseen että valoon. Lähde tutkimaan mitä voitkaan bendata!