Yleistä

Synakyna on syntetisaattori eli sähköinen ääntä tuottava kone tai soitin, jonka käyttöliittymänä on koskettimien sijaan lyijykynäpiirros!

 

 

Materiaalit ja työkalut

 • Koekytkentälevy (Ohjeessa on käytetty mini-kokoista, mutta voit soveltaa ohjeen mihin vain koekytkentälevyyn)
 • CD40106 mikropiiri
 • Kondensaattori esim. 82-150 pikofaradia (voit kokeilla eri kokoisia kondensaattoreita)
 • Piezo
 • 3kpl hyppylankoja (tai pätkä yksisäikeistä johtoa)
 • 2 kpl Hauenleukajohtoja
 • Lyijykynä
 • Puukko
 • Paperia
 • 9V paristo
 • 9V neppariparistopidin johdoilla

Ohjeet

Rakennamme synakynän prototyypin koekytkentälevylle. Käytämme tässä tehtävässä mini kokoista koekytkentälevyä, mutta voi soveltaa ohjeet toisiinkin levyihin. Koekytkentälevyn avulla voimme kokeilla kytkennän toimivuuden ennen juottamista.

Koekytkentälevyn reiät johtavat sähköä oheisen kuvan mukaisesti.

Laita ensi 40106-mikropiiri koekytkentälevyn keskelle niin että se jalat ovat eripuolilla keskiviivaa. Huomaathan myös että mikropiirin pitää olla oikein päin. Toisessa päässä oleva syvennys tai lovi pitää olla vasemmalle.

Aseta seuraavaksi kondensaattori. Toinen jalka tulee samaan riviin mikropiirin ensimmäisen jalan kanssa. Transistori voi olla kumminpäin vain. Huom! Käyttämäsi kondensaattori ei välttämättä ole samanvärinen kuin mallikuvassa.

Kytke seuraavaksi piezo. Laita punainen johto samaan riviin mikropiirin toisen jalan kanssa ja musta jalka samaan riviin kondesaattorin vasemmanpuoleisen jalan kanssa. HUOM! Piezoja on paljon erilaisia, eikä käyttämäsi piezo välttämättä ole samannäköinen kuvassa olevan kanssa.

Jotta saat piezon yhdistettyä koekytkentälevyyn voi kolvata johtojen päihin pätkät yksisäikeistä johtoa niin yhdistäminen on helpompaa. Voit myös liittää johtoihin dupont liittimet. Kytkennnän voi kuitenkin tarvittaessa tehdä ihan ilman kumpaakaan.

Liitä tämän jälkeen mikropiirin seitsemäs jalka samaan riviin kondensaattorin vasemmanpuoleisen jalan kanssa hyppylangalla. Voit käyttää hyppylankana myös yksisäikeistä johtoa, minkä sa hyvin kytkettyä koekytkentä levyyn.

Liitä tämän jälkeen neppari liitin paristoon. Laita punaisen(+) johto mikropiirin 14. jalkaan (ylärivin vasemmanpuoleisin) ja musta(-)  johto  samaan riviin kondensaattorin vasemman jalan kanssa.

Voit tehdä pariston neppariliittimen johdoille samanlaiset yksisäikeiset liittimet kolvaamalla niin ne pysyvät paremmin kiinni koekytkentälevyssä.

 

LIitä seuraavaksi yksi hyppylanka samaan riviin mikropiirin ensimmäisen jalan kanssa ja tämän jälkeen toinen hyppylanka samaan riviin mikropiirin toisen jalan kanssa.

Liitä molempiin hyppylankoihin hauenleuka johdot.

Väritä paperin reunaa lyjykynällä ja liitä mikropiirin ensimmäisestä jalasta tuleva johto värjättyyn kohtaan paperin reunassa.

Vuole lyijykynän toinen pää auki niin että saat liitettyä toisen hauenleukajohdon kynään. Hauenleuan tulisi koskettaa kynän sisällä olevaa grafiittia mahdollisimman hyvin.

Ala piirtämään paperin reunasta mihin toinen hauenleukajohto on liitetty.

Mitä seuraavaksi?

Kokeile erilaisten soundien saamista piirtämällä. Piirrä koskettimet ja soita piirroksella ja kynällä biisi! Voitte kokeilla synakynän liittämistä esimerkiksi tietokoneen kaiuttimiin piezon sijaan, niin saatte ulos rouheammat soundit!