Yleistä

Rakenna oma sähkösoitin ja vahvistin! Tässä tehtävässä tutustumme äänisignaalin sähköiseen vahvistamiseen ja LM386 mikropiiriin. 

Mikropiirien sisällä on valmiita kytkentöjä, jotka sisältävät tavallisia aktiivisia ja passiivisia komponentteja. Nämä komponentit ovat pienempiä kuin elektroniikassa usein käytettävät vastaavat ja ne ovat koteloitu mikropiirin sisälle. Mikropiirejä on lukemattomia erilaisia ja niitä kehitellään jatkuvasti uusia. Ne helpottavat elektroniikan rakentelua valtavasti kun jokaista kytkentää ei tarvitse tehdä erilliskomponenteista.

Materiaalit ja työkalut

  • LM386 mikropiiri
  • 2kpl 47-100uF elektrolyyttikondensaattoria
  • 9V paristoneppari + paristo
  • Virtakytkin on/off
  • Ohutta monisäikeistä johtoa
  • Ohutta yksisäikeistä johtoa
  • Pieni 8ohm kaiutin
  • Sokeripala
  • Piezo kaiutin
  • Kolvi ja tinaa
  • Pahvia
  • Sinitarraa

Ohjeet

DIP-koteloitujen mikropiirien jalat numeroidaan lähtien vasemmasta yläkulmasta lopettaen oikeaan yläkulmaan. Taivuta mikropiirin jalat varovasti suoraan sivuille. Kiinnitä mikropiiri pahvilevylle kuvan osoitamaan asentoon. Mikropiirissä on pieni väkänen joka tulisi osoittaa ylöspäin.

Sommittele kondensaattorit mikropiirin ympärille pahvilevylle jalkoihin 5 ja 7. Huomioi että kiinnität elektrolyyttikondensaattorit ja mikropiirin oikeinpäin, kondensaattoreiden toisessa reunassa on usein (-) merkintä. Tarvittaessa lyhennä komponenntien jalkoja sivuleikkureilla. Kiinnitä osat sinitarran tai kaksipuolisenteipin avulla.Kun kondensaattorit ovat paikoillaan juota ne huolellisesti kiinni mikropiiriin. Ole tarkkana ettei mikropiirin jalkojen välille tule oikosulkuja!

Seuraavaksi asettele yksisäikeiset johdot kuvan osoittamalla tavalla ja kiinnitä ne pahviin sinitarran avulla: 1. Lyhyt johto jalkojen 1 ja 8 välille 2. Pitkähköt johdot jalkoihin 2, 3, 4 ja 6. Juota myös johdot huolelliseti paikoilleen.

Kun johdotkin ovat paikoillaan, yhdistä jaloista 2 ja 4 lähtevät johdot toisiinsa. Toinen näistä johdoista on syytä kuoria reilusti, sillä käytämme sitä kytkennän (-)kiskona ja siihen liitetään vielä muitakin johtoja. Lisää yksi johto (-)kiskosta jalassa 7 kiinniolevan kondensaattorin (-) jalkaan.

Vahvistimen sisääntulo on jalassa 3. Liittimeen tarvitaan myös (-) johto. Vahvistimen ulostulo on jalka 5. Jalkaan 5 kiinnitetyn kondensaattorin vapaaseen jalkaan kiinnitetään johto kaiuttimen (+) nastaan ja kaiuttimen (-) nastasta kiinnitetään johto kytkennän (-) kiskoon.

Juota paristonepparin punainen johto kytkimen keskimmäiseen nastaan ja pätkä johtoa kytkimen reunanastastasta kyntkennämme (+) johtoon, joka on kiinnitetty jalkaan 6. Paristonepparin musta johto juotetaan (-) kiskoon.

Juota paristonepparin punainen johto kytkimen keskimmäiseen nastaan ja pätkä johtoa kytkimen reunanastastasta kyntkennämme (+) johtoon, joka on kiinnitetty jalkaan 6. Paristonepparin musta johto juotetaan (-) kiskoon.

 

Vahvistimesi on nyt valmis! Vahvistin on hyödyllinen ja monikäyttöinen laite. Sisääntuloon kannattaa kokeilla erilaisia signaaleja. Mikrofoniksi käy esimerkiksi kuvassa näkyvä piezo. Voit myös kokeilla toista kaiutinta tai dynaamista mikrofonia.

Voitte myös koteloida vahvistimen haluamaanne koteloon. Kuvan vahvistin on koteloitu vanhaan kirpputorilta löydettyyn VHS-nauha koteloon!

Seuraavaksi rakennamme soittimen.

Naulaa puupalaan nauloja ja venytä naulojen ympäri kuvinauhoja. Teippaa piezo puupalaan laidata. Vahvista kiinnitys puristimella.

Testaa erilaisia kuminauhasetelmia.

Mitä seuraavaksi?

Piezon tiallle sisääntuloon voidaan kytkeä myös kela, jolloin sillä voi kuunnella sähkömagneettista säteilyä. Tämän ohjeen mukaan rakennetun vahvistimen vahvistuskerroin on 200, jos vahvistimen signaali on liian voimakas voidaan jalkoja 1 ja 8 yhdistävä johto irroittaa, tai siihen voidaan asentaa kytkin jolloin voit valita kahden eri tehon väliltä.

Pohtikaa myös mistä kaikista esineistä voisi tehdä soittimen ja millaisia ääniä niistä lähtee? Tehkää testejä ja rakentakaa erilaisia sähkösoittimia.

Millaisia ääniä ja melodioita saatte aikaiseksi eri soittimilla. Tehkää omaa musiikki vaikka kolmen soittimen bändinä!