Yleistä

Circuit bending eli laitehakkerointi on kokeiluun perustuvaa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden muuntelua ja luovaa väärinkäyttöä. Lisäämällä ja poistamalla elektronisista laitteista osia ja muuntamalla sähkön kulkua saadaan aikaiseksi yllättäviä ja outoja toimintoja. Tyypillisiä muokattavia laitteita ovat elektroniset lelut ja soittimet. Circuit bendingin oppi-isänä pidetään amerikkalaista Reed Ghazalaa. Suomalaisen circuit bendingin tunnetuin ryhmä on Kokeelisen elektroniikan seura eli KOELSE.

Tässä tehtävässä tutustumme circuit bendingiin yksinkertaisimmillaan. Lisäämme vilkkuvaan led-tuikkuun kaiuttimen ja saamme tuikun tuottamaan ääntä.

Aloittelijoiden circuit bending -projektit tulee aina tehdä paristokäyttöisillä laitteilla.

 

Materiaalit ja työkalu

  • Led tuikku (Huom! Kaikki led tuikut eivät ole samanlaisia sisältä)
  • Kaiutin
  • Johtoa (yksisäikeisellä langalla saa kaiuttimen pysymään pystyssä)
  • Pahvia tai muuta tukevaa jalustaksi
  • Kuumaliimaa
  • Kolvi ja tinaa
  • Sivuleikkurit

Ohjeet

Irrota ensin led-tuikusta pohja ja kurkkaa sisälle! Käytä irroittamiseen esimerkiksi pihtejä tai ruuvimeisseliä.

Leikkaa ledin toinen (kytkimeen menevä) jalka poikki sivuleikkureilla.

Kiinnitä hauenleukajohto kiinni katkaistuun ledin jalkaan ja kaiuttimen toiseen napaan. Tämän jälkeen kiinnitä uusi hauenleukajohto kaiuttimen toiseen napaan ja led-tuikun kytkimen napaan johon katkaistu ledin jalka meni. Vältä oikosulkuja!

Laita tuikkuun paristo ja kuuntele millaista ääntä tuikku pitää! Kun kytkentä toimii, voit poistaa hauenleukajohdot ja kolvata kytkennän kasaan yksisäikeisellä johdolla.

Voit kuumaliimata tuikun pahviseen alustaan niin se pysyy paremmin pystyssä. Äänen vahvistamiseksi voit tehdä tuikulle ”äänitorven” esim. muovimukista. Jos käytit yksisäikeistä johtoa voit varovasti kiertää johdot kierteelle niin kaiutin pysyy paremmin pystyssä. Vältä käyttämästä sähköä johtavia materiaaleja, kuten rautalankaa, jotta koristeet eivät aiheuta oikosulkuja laitteeseen.

Koristele tuikku haluamallasi tavalla! Voi myös tuunata ledejä esim. valokuidulla.

 

 

Mitä seuraavaksi?

Tutustu bendaukseen lisää! Seuraava hyvä projekti voi olla sähköisen soittimen bendaaminen.