Kokeilkaa oman ledin kytkemistä omaan paristoon suoraan ilman sähköjohtoa. Ledejä kannattaa varata reilusti ja eri värisinä, sillä voitte kokeilla useamman ledin liittämistä samaan paristoon. Rakentakaa valosiveltimet ja tehkää valomaalauksia ottamalla valokuvia pitkällä valotusajalla!

Tarvikkeet:

  • 3 V:n nappiparisto – esim. CR2032
  • Led-valoja
  • Teippiä
  • Kamera jossa on säädettävä valotusaika. Älypuhelimille, tableteille ja tietokoneille on myös saatavissa erilaisia valomaalausapplikaatioita – voit hakea niitä hakusanalla “light painting”.

Tutkikaa aluksi lediä. Ledin jalat ovat eri mittaiset, jolloin se kertoo, että komponentin napaisuudella on merkitystä – aivan kuten edellisessä tehtävässä huomioitiin. Pidempi jalka tulee kytkeä pariston (+) napaan ja lyhyempi (–) napaan. Teippaa paristo ja led yhteen.

Led-taskulamppu soveltuu mainiosti jatkokehiteltäväksi esimerkiksi erilaisiin majaleikkeihin. Laittakaa esimerkiksi seikkailuradan luolan suuaukolle tehtäväksi rakentaa oma led-taskulamppu.Kokeilkaa erivärisiä ledejä ja luokaa pimeään tilaan jännittävä valaistus!

Liittämällä kytkentään magneetin, saatte aikaiseksi metallipinnoille kiinnitettäviä valoja. Voisiko nämä kiinnittää heittämällä vaikkapa hetkellisesti metalliseen valotolppaan tai seinään? Muistakaa kuitenkin huolehtia osien siivoamisesta ja kierrättämisestä.

 

Katsokaa etteivät nappiparistot ole perheen pienimpien ulottuvissa! Paristot ovat nieltäessä hengenvaarallis